ananasOPIS:
Botanika: Ananas sativus je zimzelena trajnica z rozeto trdih, malce nazaj upognjenih listov z nazobčanim robom, ki zrastejo do dolžine 1 m, sestavljajo pa jih nekoliko rožnato obarvani ovršni listi in vijolično-rožnati cvetovi, ki jim sledi zlatorumen, pogosto tudi nekoliko rdečkast sestavljen sadež, vrh katerega je šop sterilnih ovršnih listov. Doma je v Braziliji.

Zgodovina in/ali folklora: Južnoameriški Indijanci so gojili ananas že dolgo preden so Novi svet dosegli evropski raziskovalci. Ananas je tudi okrasna rastlina, ki je pogosto naprodaj kot lončnica, a za to, da dobro obrodi, potrebuje visoke temperature in vlažnost. Njegovi trnovi listi so lahko v majhnih prostorih precej nevarni.

Obstaja portret kralja Charlesa II., ki v rokah drži prvi ananas, ki ga je domnevno vzgojil njegov vrtnar John Rose. Na Havajih, Filipinih in v južnoameriškem zdravilstvu se ananas uporablja proti vnetjem, vročicam, edemom itd.

Biokemija: Glavna zdravilna učinkovina v ananasu je bromelain, encim, ki razgrajuje beljakovine in tako pomaga pri prebavi. Bromelain je poleg tega močno antibakterijsko sredstvo.

 

UPORABA:

Uporablja se ananasov izvleček – izvleček iz sadeža rastline Ananas sativus. Uporablja se kot balzam za kožo saj jo osvežuje, tonira in navlaži.

Tradicionalna raba: Pri zunanji uporabi je odličen za odstranjevanje bolečih kurjih očes in za zdravljenje kožnih obolenj. Ananas vsebuje proteolitični encim bromelain, ki deluje podobno kot papain (zdravi razjede in rane, ki se ne celijo), in protivnetni encim, ki se v kozmetiki pogosto uporablja za problematično kožo. Uporablja se tudi v frizerstvu, in sicer za trajno kodranje las.

TOKSIKOLOGIJA:
Vsebuje bromelain, ki razgradi vezne plasti med kožnimi celicami in tako pomaga pri odstranjevanju odmrle kože. Za to je pravzaprav primernejši čisti bromelain, saj ne draži kože, kot jo ananas.

Poznani so primeri lažje vzdraženosti kože, ki pa je kratkotrajna. Do zmerne vzdraženosti lahko pride zaradi stika s sokom (vzdraženost oči , ust, ustnic in jezika).

O varnosti uporabe v kozmetiki ni ocene panožnega sveta.