vrtnicaOPIS:
Botanika: Vrtnica je majhen bodljikav grm, ki zraste do višine 1,2–2,4 m. Doma je v Evropi in zahodni Aziji, gojijo pa jo po vsem svetu. Uporablja se sveže cvetove, iz katerih se pridobiva vrtnično olje.

Rosa damascena, bolj znana kot damaščanska vrtnica ali preprosto kot »damaščanka«, včasih pa tudi kot kastiljska vrtnica, je križanec vrst R. gallica in R. moschata.

Zgodovina in/ali folklora: Legenda pravi, da se je damaščanska vrtnica rodila iz kaplje potu, ki je padla z Mohamedovega čela. Pred tisočletji so po njej poimenovali mesto Damask in svilo, ki so jo tam izdelovali v njeni barvi.

Dolga stoletja je damaščanska vrtnica (Rosa damascena) veljala za simbol lepote in ljubezni. Njeno dišavo so s pomočjo starodavne metode, ki ji lahko sledimo do bibličnih časov na Bližnjem vzhodu in do indijske podceline, ulovili in shranjevali v obliki cvetne vode. Postopek ekstrakcije cvetne vode iz vrtničnih cvetnih listov pa naj bi na začetku 11. stoletja izumil perzijski zdravnik Avicenna.

Izdelki:
Vrtnično olje
Njegove glavne sestavine navadno vsebuje geraniol, citronelol, nerol, β-fenetil alkohol, geranično kislino in evgenol, ki skupaj predstavljajo približno 55–75 % olja (pri čemer je citronelola do 60 %). Med drugimi snovmi, prisotnimi v vrtničnem olju, so še terpenski ogljikovodiki in estri.

Vrtnični absolut
Vsebuje predvsem fenetil alkohol in manjše količine citronelola, geraniola in nerola. Med drugim so v njem prisotni tudi estri evgenola.

Botanični izvleček (cvetna voda) vrste Rosa damascena
Pridobiva se iz damaščanske vrtnice z destilacijo cvetne vode iz njenih cvetnih listov.

UPORABA:
Razširjena je uporaba vrtničnega olja in vrtničnega absoluta kot dišavnih sestavin v parfumih, kremah, losjonih, milih in včasih detergentih. Najvišja znana vsebnost absoluta francoske vrtnice ali olja maroške, bolgarske ali turške vrtnice v parfumu je 0,2 %.

Vrtnični izvleček in vrtnično olje imata številne koristne učinke za kožo, saj koži na obrazu dajeta mladosten videz, elastičnost ter enakomerno barvo, hkrati po jo tudi tonirata.

Tradicionalna raba: rožna voda, pridobljena z destilacijo, je dragocen adstringent in pomirja utrujene oči. Rožna voda, ki je pravzaprav stranski produkt proizvodnje vrtničnega olja za parfume, pa je uporabna tudi sama kot sestavina nekaterih kozmetičnih izdelkov.

TOKSIKOLOGIJA:
Ena izmed raziskav je pokazala, da vrtnično olje (maroške, bolgarske in turške vrtnice) človeške kože ne draži niti zanjo ni fototoksično, pač pa v nerazredčeni obliki rahlo do srednje draži kožo zajcev.

Pokazano je bilo tudi, da je absolut francoske vrtnice nedražeč in nefototoksičen, pri eni izmed 25 poskusnih oseb pa je izzval preobčutljivostno reakcijo.