breskevOPIS:
Botanika: Breskev (Prunus persica) je listnato drevo v poddružini Prunoidae družine rožnic (Rosaceae). Skupaj z mandljevcem spada v podrod Amygdalus, ki se od ostalih podrodov razlikuje po nagubani lupini semena. Breskev je doma na Kitajskem, kjer so jo tudi prvi pridelovali. Vrstno ime persica se nanaša na njeno pridelavo v Perziji, od koder je prišla v Evropo. Breskev obrodi istoimenski sadež, užitno in sočno breskev. Užitni del je meso sadeža. Breskve imajo tenko, žametno kožo, posuto z drobnimi dlačicami. Njihovo meso je bele do rumene barve, zelo sočno in – odvisno od vrste – tudi sladko.

Breskvino olje se iztisne iz koščice.

Zgodovina in/ali folklora: V preteklosti je veljajo, da ima breskev zdravilne, prečiščevalne in razstrupne učinke. Breskov čaj velja za zelo zdravilnega in pogosto ublaži bolečine zaradi poškodb. Nanesen na čelo ublaži migrenske bolečine in uspava.

Biokemija: Breskovo olje je dober vir mineralov in vitaminov, zlasti vitamina A (oziroma provitamina A – beta-karotena – ki ga človeško telo spreminja v vitamin A), vitamina E in vitamina C, ki so antioksidanti ter imajo zdravilne in varovalne učinke. Olje vsebuje tudi vitamine B; v tej skupini je več kot 20 vitaminov, ki regulirajo celično presnovo, vplivajo na celično dihanje (izmenjavo O2 in CO2 med celicami in medceličnino), skrbijo za pravilno nastajanje krvnih celic v temu namenjenih organih, urejajo presnovo ogljikovih hidratov in maščobnih kislin, regulirajo živčni sistem in sintezo DNK. Breskovo olje vsebuje tudi precej kalcija, fosforja in kalija.

Izdelki:
(1) breskovo olje
(2) breskev
(3) izvleček breskvinih listov

UPORABA:
Breskovo olje
Svetlozlato breskovo olje ima podobno kemijsko sestavo kot marelično olje, a je lažje in ga je zato mogoče uporabljati tudi na koži s pogosto zamašenimi porami. Njegovi regenerativni in tonični učinki prečistijo in tonirajo kožne pore, poleg tega pa je olje balzam in vlažilno sredstvo (breskev zmehča in zgladi kožno sluznico ter jo oskrbi s svojimi naravnimi olji), ki ga koža brez težav vsrka in ni mastno. Breskovo olje pomaga pri preprečevanju izsuševanja kože, gladi gubice, kožo kateregakoli tipa pa naredi bolj elastično in voljno; zato je primerno zlasti za suho, utrujeno in zrelo kožo (zaradi ogljikovih hidratov, ki hidrirajo kožo, in zaradi svojega antioksidantnega učinka). Olje spodbuja prekrvavljenost, menda pa je dobro tudi za občutljivo, srbečo ali vneto kožo ter v primeru kožnih obolenj, kot so ekcemi ali luskavica. Pri ljudeh z občutljivo kožo deluje hipoalergensko. Koristno je zlasti za kožo, ki je pogosto izpostavljena soncu ali vetru, pa tudi za občutljivo ali zrelo polt. Breskovo olje je tudi dobra alternativa za posameznike, ki so alergični na oreščke in zato ne smejo uporabljati npr. mandljevega, arašidovega ali lešnikovega olja.

Breskovo olje je pogosta sestavina kozmetičnih izdelkov za odrasle, kakršni so kreme, losjoni, balzami za ustnice in odstranjevalci ličil, pa tudi otroških krem, losjonov in masažnih olj (poseben primerno je za mešanice, namenjene masaži obraza). Uporabljajo ga tudi v proizvodnji mil.

Breskev
Maska iz breskve je menda zelo primerna za utrujeno in vzdraženo kožo.

Izvleček breskovih listov
Velja za osvežujočega, uporablja pa se ga kot protibakterijsko in protivnetno sredstvo – breskovi listi naj bi namreč zavirali razvoj akutnih vnetij.

TOKSIKOLOGIJA:
Breskovo olje je varno za vsakršno normalno uporabo in za vse tipe kože. Na splošno ni strupeno, ne draži kože in ne povzroča preobčutljivosti.