boragaOPIS:
Izpeljava rodovnega imena Borago je neznana, a beseda najverjetneje izhaja iz srednjeveške latinščine, iz izraza borra ali burra, ki pomeni »grobi lasje« in se verjetno nanaša na boragine bodljikave liste in stebla. Linnaeus navaja, da je pri poimenovanju prišlo do spremembe besede »corago« (latinsko cor – srce in ago –  delovati), saj naj bi se uporabljala kot sredstvo za umirjanje srčnega utripa.

Botanika: Zvezdna roža je bodljikava enoletna zel s pokončnimi votlimi stebli in suličastimi listi, dolgimi do 15 cm. Poleti se na njej pojavijo 1-centimetrski modri cvetovi s po petimi cvetnimi listi, sledijo pa jim drobna črnorjava semena. Listi posamezne rastline so lahko precej raznobarvni. Boraga spomladi hitro vzkali neposredno iz semena in zelo kmalu doseže višino približno 70 cm. Izvira iz Sirije, v divjini pa jo najdemo tako po vsem Sredozemlju kot tudi v Mali Aziji, Evropi, severni Afriki in Južni Ameriki.
Zgodovina in/ali folklora: Pogosti imeni za borago sta še zvezdna roža in boreč. Njeno ime menda izvira iz keltske besede, ki je pomenila pogumnega moža. Tradicionalno se borago dodaja pijačam in solatam, ki jih naredi osvežujoče in poživljajoče. V prvem stoletju po Kristusu jo je Rimski pisec Plinij imenoval »Euphrosinum« (evfrozina),  saj naj bi »možem dajala radost in veselje«. Trdil je, da je bilo prav vino, v katerem je bila prevreta boraga, slavna Homerjeva pijača »nefete«, ki naj bi prinašala popolno odpuščanje.

Izdelki
Botanični izvleček borage je izvleček iz celotne zelene rastline. Listni izvleček borage je izvleček iz boraginih listov. Liste se nabira spomladi in poleti, ko pričenja boraga cveteti, uporablja pa se jih bodisi sveže bodisi se s posušenimi pripravlja poparke in tekoče izvlečke.
Nehlapno olje borage se pridobiva iz boraginih semen, ki so bogat vir gama-linolenske kisline (GLK). Semena za ekstrakcijo olja se nabira, ko so zrela.

Biokemija: Listi zvezdne rože vsebujejo veliko pirolizidinskih alkaloidov – vse od 2 do 8 mg/kg. Med glavnimi alkaloidi, ki jih vsebujejo listi, so mdr. še likopsamin, supinin, amabilin, acetil likopsamin, 7-acetil intermedin, intermedin in kinavstin. Poleg tega boraga vsebuje cianovodikova kislino (15 mg HCK/kg še necvetočih mladih rastlin). Cvetovi vsebujejo alkaloid tesinin. Tudi semena vsebujejo tesinin (300 mg/kg dozorelih semen), poleg tega pa še likopsamin, 7-acetil intermedin, senecifilin in 13 do 33 % olja, ki ga sestavlja 34 do 39 % linolejske kisline, 20 do 26 % GLK, 15 do 19 % oleinske kisline in 9 do 12 % palmitinske kisline.
GLK je nenavadna maščobna kislina, ki je vmesni produkt biološke sinteze prostaglandinov, kategorije presnovnih regulatorjev pri sesalcih.

UPORABA
Boraga učinkuje hladilno in diuretično, poleg tega pa pomirja poškodovana ali vzdražena tkiva, spodbuja potenje ter je blag sedativ in antidepresiv.
Izvleček borage: sredstvo za lepšanje in regeneracijo kože ter vlažilec
Tradicionalna raba: Vroč obkladek pomaga proti bolečinam zaradi protina, proti vnetim oteklinam in pri čiščenju problematičnih mest na koži. Ob zunanji uporabi je odličen losjon za oči.
Listni izvleček borage: sredstvo za lepšanje in regeneracijo kože
Nehlapno olje borage: sredstvo za vlaženje kože, ki kožo hkrati tudi gladi in mehča
Tradicionalna raba: Nehlapno olje borage je eno izmed bogatih rastlinskih virov GLK. Uporablja se lahko kot alternativa olju dvoletnega svetlina, in sicer  v primeru težav s kožo, revmatičnih bolečin in predmenstrualnega sindroma. Poleg tega je odlično vlažilno sredstvo za kožo. Uporablja se ga v sredstvih za izpiranje oči, v sredstvih za grgranje, v ustnih vodicah in obkladkih.

TOKSIKOLOGIJA
Pozor: boraga draži kožo in je lahko alergena. Raba kateregakoli drugega dela rastline, razen olja, pridobljenega iz semen, je v nekaterih državah predmet pravnih omejitev.
Varnostna ocena CIR (Cosmetic Ingredient Review): olje iz semen borage je bilo vključeno v oceno rastlinskih olj maščobnih kislin, ki jo je pripravila Strokovna komisija CIR. Na podlagi zgodovine varne uporabe v prehranskih izdelkih in/ali nadomestilih, na podlagi zgradbe olj in podatkov, ki so pokazali, da te sestavine ne dražijo kože in ne povzročajo preobčutljivosti, je Strokovna komisija CIR zaključila, da so rastlinska olja maščobnih kislin, med katera spada tudi olje iz semen borage, varna za uporabo v kozmetičnih izdelkih.
Olje iz semen borage je v skladu s splošnimi določbami Kozmetične direktive Evropske unije dovoljeno uporabljati v kozmetičnih izdelkih in izdelkih za osebno nego, ki se tržijo v Evropi.
Zaradi prisotnosti pirolizidinskih alkaloidov se danes porajajo dvomi v varno rabo borage kot začimbe in zdravilne rastline, kadar gre za uživanje večje količine listov.
O varnosti uporabe v kozmetiki ni ocene panožnega sveta.